Noniin, poikaset ovat yli 9viikon paikkeilla, mutta testauksen tulokset ovat päivänselviä, eikä kauemmin jatkaminen enää muuttaisi asiaa miksikään. 

Eli ulkomaisista foorumeista kuultu kasvatustekniikka, jossa säästetään koko poikue, ja sitten karsitaan pois pienimpiä, on ehdottomasti typerin mahdollinen tapa yrittää kasvattaa poikasia. Se saattaa kuulostaa aluksi loogiselta, mutta käytännössä se ei vain toimi. Koska mitä enemmän poikasia on yhdessä, sitä pahemmin ne kannibalisoivat ja häiritsevät toisiaan, vaikka ruokaa ja kalkkia olisikin riittämiin. Tämän seurauksena, ne jäävät kaikki jälkeen kasvussa. 

Mutta jos poikasia on samassa vain kohtuullinen määrä, kuten tässä esimerkissä 5kpl, niin ne kasvavat huomattavan paremmin. Kokoero on suorastaan valtava. 

Jokainen saa itse miettiä, ostaisiko mieluummin yhden noista viidestä erikseen kasvatetusta poikasesta, vaiko yhden noista laumassa kasvaneista, joista on oikeasti karsittu pois kaikkein pienimpiä useaan kertaan. Yksikään jäljelle jäävistä ei vain pääse lähellekään noiden viitosten kokoa. 

 

Eli tässä vielä lopullinen ohje. Eli miten kasvatetaan kotiloita. 

1. Mieti etukäteen, haluatko varmasti kasvattaa poikasia munista. Valintaa on vaikeampi tehdä sitten, kun munia jo löytyy, ja tulee helposti kiusaus yrittää kasvattaa mahdollisimman monta. Jos haluat kasvattaa poikasia myyntiä varten, kannattaa emokotiloiden olla erisukuisia toisilleen. Monet eivät halua ostaa poikasia, joiden vanhemmat ovat sisaruksia. Jos haluat jättää vain itsellesi poikasen tai pari, sillä ei ole niin isoa merkitystä. 

2. Älä yritä säästää koko poikuetta. Ne kasvavat huonommin, eikä oikeasti ole mahdollista saada myytyä reilua sataa tai pariasataa poikasta yhtään mihinkään. Suosittelen, että säästät vaikka 10 munaa, ja niistäkään kaikki eivät välttämättä kuoriudu. Osa munista on aina tyhjiä 'kalkkimunia', joiden tarkoitus on antaa poikasille hyvä annos kalkkia kun ne syövät kaikki munankuoret. Mikäli poikasia ei mielestäsi kuoriudu tarpeeksi, voit aina odottaa seuraavia munia. 

Ainoa syy säästää koko poikue, on mikäli omistat vaikka vesikilpikonnan, kanoja, siilin, tai jonkin muun eläimen, joka mielellään syö kotiloita. 

3. Hävitä ylimääräiset munat. Kerää ne vaikka pakastepussiin, ja murskaa kahden kirjan välissä, tai voit pakastaa ne. Munia ei saa heittää wc-pönttöön, eikä viedä suoraan pihalle roskikseen kesäaikaan, jolloin ne voisivat kuoriutua jossain muualla. Älä myöskään heitä munia luontoon kompostin mukana. Murskatut munat voi jopa syöttää takaisin emokotiloille. Kuulostaa ehkä karulta, mutta eivät kotilot sitä ymmärrä, ja saavat vain takaisin menettämänsä kalkin.

4. Munat jotka haluat säästää, laitetaan pakasterasiaan tai vastaavaan pieneen purkkiin. Pohjamateriaalin voit ottaa vanhempien kotiloiden terraariosta, siinä on valmiiksi sopivaa bakteerikantaa poikasille. Sentti tai pari riittää ylläpitämään kosteuden, ja munat laitetaan pinnalle. Kansi tulee olla tiiviisti kiinni, siihen tehdään muutama pieni ilmareikä, mutta ei liikaa, muuten rasia kuivuu ja munat kuolevat. 

5. Kotilot voivat kuoriutua jopa parissa päivässä, tai siinä voi kestää pari viikkoakin. Tämä riippuu pitkälti siitä, miten kauan kotilo on pantannut munia itsellään. Mahdollisesti myös viileä lämpötila saattaa hidastaa kuoriutumista. Älä koske poikasiin ensimmäisenä päivänä, vaan anna niiden kaikessa rauhassa syödä munankuorensa. Kotilot ovat hyvin herkkiä rikkoutumaan, koska ne ovat niin pikkuriikkisiä. 

Pakasterasia on tarpeeksi iso niiden asumukseksi ensimmäiset viikot, joten voit vain laittaa pienen palan seepiansuomua, ja ruokaa suoraan kuoriutumisrasiaan. 

6. Kun poikaset selvästi alkavat olemaan aktiivisia, eli niitä löytyy kiipeilemästä katosta, ja ruokaa on syöty, voit määrästä riippuen jakaa niitä kahteen eri rasiaan kasvamaan. Mikäli kaikki 10 kuoriutuivat, voit laittaa 5 poikasta per rasia. Jos kaikki 10 olisivat samassa, se voisi jo vaikuttaa kasvuun. 

7. Ruoki samoin kuin aikuisiakin. Huomaa kuitenkin, että poikaset hukkuvat hyvin helposti. Itse menetin melkein puolet ensimmäisistä poikasistani (joskus 20 vuotta sitten), kun ne olivat hukkuneet tomaatinviipaleeseen. Eli kasveilla ei saa olla edes suurikokoisia vesipisaroita pesun jäljiltä, koska pieni poikanen voi hyvinkin jäädä pintajännityksen takia jumiin siihen ja hukkua. Kalkiksi riittää seepiansuomu. Muista myös proteiini. Kostutettu kalanruoka, kuivatut jauhomadot tai sirkat, tai pieni pala jauhelihaa tai muuta lihaa kelpaa. Poista syömättä jäänyt liha, sillä se pilaantuu nopeasti. 

8. Kun poikaset kasvavat, kannattaa seurata, kasvavatko ne kaikki kunnolla samaa tahtia. Mikäli joku jää selvästi muita jälkeen kasvussa, on parempi karsia se pois. Mutta isolla todennäköisyydellä kaikki kasvavat ihan hyvin. Kotiloiden kasvaessa, vaihda niiden asumusta asteittain isommaksi. Pakasterasiasta karkkilaatikkoon, ja siitä sitten vaikka smartboxiin tai vastaavaan. 

9. Voit itse päättää, minkä kokoisina haluat myydä poikaset. Jotkut haluavat kasvattaa ne mahdollisimman isoiksi ensin, kun taas jotkut mielellään haluavat niistä nopeasti eroon. Onhan niistä tietysti jonkinverran vaivaa ja kuluja hoitamisessa. Mikäli munat tulivat talvella, varaudu kasvattamaan niitä kevääseen asti, kunnes lämpötilat ovat riittävät postitusta varten. Postitus ei taida olla ihan laillista, mutta sitä silti säännöllisesti tehdään. Pakkaa kotilot tukevaan laatikkoon, joka ei rutistu, vaikka postissa se jäisikin laatikkopinon alimmaiseksi. Smartpost pakettiautomaatti on hyvä vaihtoehto. Tällöin poikaset eivät joudu mihinkään postilaatikkoon pihalla, jossa kesällä saattaa lämpötila nousta ties miten kuumaksi.