Noniin, vähän tuloksia ensimmäisestä testistä. Tässä testauksessa oli siis allergisille sopiva kasvatustekniikka, jossa ei missään vaiheessa tarvitse siivilöidä pohjamateriaaleja, joka monelle on se vaihe mikä laittaa yskittämään tai aiheuttaa muita oireita. Ja testaus on täysin onnistunut!

Eli kaikki te allergiset liskonomistajat jotka haluavat kasvattaa itse, tässä on se systeemi mikä vähiten altistaa sille matojen kakalle.

Alkuperäisiä kuoriaisia on vielä jäljellä, eli sen suhteen testi ei periaatteessa olisi ollut vielä ohi. Mutta verkon alapuolisessa laatikossa alkoi olemaan aina vaan enemmän kuoriaisia, jotka tietysti alkaisivat munimaan, jolloin laskemisesta ei tulisi mitään. No ei siitä oikeastaan muutenkaan tullut mitään, minkä syyn selitän kohta. Mutta tässä ekassa kuvassa ovat nuo jäljellä olevat kuoriaiset, jotka siis asuvat siinä verkkopohjaisessa karkkilaatikossa. Kuoriaisia oli alunperin noin 100kpl, nyt 3kk myöhemmin ehkä noin 20 jäljellä, ehkä enemmänkin, kaikki kaivautuneet eivät näy kuvassa.

IMG_4931.jpg

Tänään aloin siis laskemaan lopputulosta. Tässä laatikossa on yli 500 matoa/koteloa/kuoriaista, ja suunnilleen siinä vaiheessa luovutin. Tässä on nimittäin vain isokokoiset madot, jauhokippo jäi vielä kuhisemaan pikkuisia matoja, joita ei ole mitään toivoakaan saada lasketuksi. JA, vielä näkyi munia olevan, ja kuoriaiset tietysti munivat vielä.

IMG_4930.jpg

Joten tässä vaiheessa on todettava, että kuoriaisten alapuolella olevaa laatikkoa on vaihdettava aina välillä. Mutta tämä tekniikka toimii siis varsin hyvin. 100kpl kuoriaisia tuntuisi tuottavan noin 1000-2000 jauhomatoa, karkeasti arvioituna. Ja tämä tuotanto varmaan on hyvin riittävä pienelle määrälle syöjiä, eli jos omistat tarantellan, leopardigekon tms, niin sinulle varmasti riittäisi karkkilaatikon kokoiset kasvatuskipot. Selitän vielä prosessin kuvan alla tarkemmin, niille jotka eivät kenties ole lukeneet koko blogia, ja haluavat kokeilla tätä systeemiä. Mutta tutkitusti toimiva systeemi. :) 

IMG_4929.jpg

Tarvitset: Karkkilaatikoita, pienisilmäistä metalliverkkoa, kuumaliimaa, mattopuukko.

Tee: Leikkaa yhdestä karkkilaatikosta pohja irti, ja liimaa verkko laatikon pohjaan. Tarkista ettei mihinkään jää kuoriaisen mentäviä koloja, sillä ne karkaavat kyllä koloista jos sellaisen löytävät. Seuraavaksi leikkaa yhden karkkilaatikon kanteen iso aukko, sellainen että voit laittaa verkkopohjaisen laatikon toisen laatikon päälle, niin että se pysyy kannen päällä. Poraa alempaan laatikkoon yläreunaan muutama ilmareikä.

Kasvatus: Laita ylempään laatikkoon vehnälesettä tai muuta vastaavaa ruokaseosta. Lisää noin 50-200 jauhomatoa tai kuoriaista. Jauhomadot kyllä koteloituvat ja niistä tulee kuoriaisia, jonka jälkeen lisääntyminen voi alkaa. Voit laittaa niille wc-rullan tai kananmunakennoa jos haluat, mutta tämä ei ole pakollista. Tuoreruoaksi porkkanaa tms.

Pikkuhiljaa alempaan laatikkoon alkaa tipahdella pohjamateriaalin murusia, sekä kuoriaisten munia ja pieniä matoja. Tässä voi mennä noin 2-4vk, ennenkuin pystyt paljaalla silmällä näkemään madot. Siinä vaiheessa kun alemman laatikon jauhojen pinnalla alkaa näkymään matojen tyhjiä vaihdettuja kuoria, voit vaihtaa kuoriaisten alle uuden laatikon tuleville pikkumadoille. Tämä siitä syystä, että joskus madot voivat syödä munia, ja muutenkin isot jauhomadot tungeksivat ensimmäisinä porkkanan kimppuun, jolloin pienet eivät välttämättä saa mitään. Voit vaihtaa uuden laatikon noin 2-4vk välein, kuoriaisten määrästä riippuen. Sitten vain odotat, että madot ovat tarpeeksi isoja, jotta ne voi syöttää lemmikillesi. Näin myös yhdessä laatikossa on aina suunnilleen saman kokoisia matoja, eikä samassa laatikossa ole isoja koteloituvia, sekä ihan pieniä.

Kun kuoriaiset alkavat vähitellen kuolemaan, jätä sama määrä jauhomatoja kehittymään kuoriaisiksi, jotta uusi sukupolvi voi alkaa. Niin kauan kun vanhat kuoriaiset elävät, voit syöttää kaikki jauhomadot pois.

Kuoriaisten laatikkoon voi lisätä uutta pohjamateriaalia, sitämukaa kun se näyttäisi vähenevän, ja voit myös nyppiä pois kuolleet kuoriaiset, ja vanhaksi menneet porkkanat. Matojen laatikoita ei myöskään tarvitse siivilöidä. Annat vain matojen kasvaa siinä laatikossaan, ja noukit vain niitä liskojen ruoaksi sitämukaa kun tarvitset. Tarvittaessa voit lisätä madoille lisää pohjamateriaalia. Siivilöidä ei tarvitse, sitten kun madot yksinkertaisesti loppuvat laatikosta, voit heittää likaisen pohjamateriaalin pois. Kuoriaisiksi kehittyneet voit vain noukkia pinseteillä samaan laatikkoon vanhojen kuoriaisten kanssa.