Tasan vuosi sitten, syyskuussa 2014, laitoin 100kpl jauhomatoja laatikkoon, jossa oli pohjamateriaalina hevosten vehnälesepellettejä. Sen jälkeen en ole tehnyt mitään muuta, kuin lisännyt ruokaa, ja poistanut kuolleita kuoriaisia.

Ja nyt, syyskuussa 2015, siivosin laatikon ensimmäistä kertaa. Tältä laatikossa näytti ennen siivousta. Vehnälesepelletit ovat tyystin kadonneet. Pohjalla on paksu kerros kakkajauhoa, ja pinnalla hiutaleita, taitaa olla vehnähiutaleita joita lisäsin viimeiseksi. Vuoden aikana olen lisännyt erilaisia jauhoja tai hiutaleita ehkä 2-3 kertaa, kun edelliset ovat näyttäneet olevan lopussa.

IMG_5506.jpg

 

Tässä siivilöity kakkajauho. Siinä näkyisi olevan runsaasti pikkumatoja jäljellä, jotka jätän kasvamaan.

IMG_5508.jpg

 

Ja tässä lopputulos. Karkkirasiassa hiutaleita jotka eivät menneet siivilästä läpi. Kuoriaisia on ehkä noin 50kpl tai enemän, ja matoja on kuhisemalla, isoja ja pieniä, arvioilta noin parisen tuhatta ainakin. Täysin mahdoton on yrittää laskea noita.

IMG_5509.jpg

 

Lopputulos: Tämä kasvatustekniikka on täysin toimiva, ja äärimmäisen helppo! Koteloita ei tarvitse nyppiä erilleen, eikä kuoriaisia siivilöidä. Vuosi on tietysti pitkä aika odottaa, mutta jos astioita on useampi, matoja riittää kyllä. 100 jauhomatoa tuottaa riittävän ajan kuluessa isoja määriä. 

 

Esimerkki.. Kasvatukseen riittäisi varmaan karkkilaatikot. Voisi vaikka kuukausittain perustaa yhden laatikon jossa olisi se 100 jauhomatoa, ja jättää ne kasvamaan. Vuosi myöhemmin tuloksena olisi 12 laatikollista, joista vanhimmissa olisi isot määrät matoja, joita voisi syöttää liskoille tai muille, tai myydä eteenpäin.

Jos haluaa pitää vain yhtä laatikkoa jauhomatoja, kannattaa aloittaa isommalla määrällä kuin sadalla, jotta niistä olisi varaa myös syöttää matoja pois, ilman että koko tuotanto vaarantuu. Mutta todistetusti, koteloiden nyppiminen ja kuoriaisten erottelu EI OLE PAKOLLISTA, ja jauhomadot lisääntyvät kyllä joka tapauksessa, kunhan ruokaa riittää.

Astian koko kannattaa mitoittaa matojen määrän mukaan. Jos aloittaa karkkilaatikolla ja 100 madolla, voi vuosi myöhemmin joko siirtää kaikki isompaan astiaan, tai myydä tai syöttää pois jotta madot mahtuvat edelleen samaan purkkiin.