Hankinta

Ensimmäinen askel kasvatukseen on tietysti hankkia jauhomatoja. Mikäli paikkakunnallasi on eläinkauppa, voit vain kävellä sinne, ja ostaa haluamasi määrän. Yleensä myyjä antaa madot 'tiskin alta', mutta joskus saattaa olla myynnissä myös valmiita matopaketteja. Mikäli madot on pakattu valmiiksi, yritä katsoa ettei siinä olisi paljoa kuolleita joukossa.

Vaihtoehtoisesti voit tilata madot netistä. On useita nettikauppoja jotka myyvät eläviä ruokahyönteisiä.


http://www.reptilemaniacs.com/

https://www.petshop.fi/

http://www.tiias-pets.net/

Netistä tilatut madot saapuvat matkahuollolla, ja yleensä jopa talvella elossa. Pakkasella matojen mukaan pakataan lämmittävä pussi, joka lisää hieman kustannuksia.

Lisäksi voit yrittää tilata matoja yksityisiltä myyjiltä, joita voi löytyä esim:

http://www.herppi.net/

 

Määrä

Tämä riippuu siitä miten isoon tuotantoon tähtäät ja miten nopeasti. Mikäli omistat ison määrän liskoja/kanoja tms jotka haluavat paljon syötävää, kannattaa aloittaa isommalla määrällä. Mikäli syöjänä on vain yksi leopardigekko, tai mikäli haluat vain kokeilla kasvatusta mielenkiinnosta, voit aloittaa pienellä erällä jauhomatoja.

Kasvatuksen aloitus on joka tapauksessa hidasta. On odotettava matojen koteloitumista, sekä koteloiden kuoriutumista, kuoriaisten munimista, munien muuttumista toukiksi, toukkien kasvamista... Joten kärsivällisyyttä vaativa prosessi tämä on.

Tämän blogin esimerkkikasvatuksessa käytössä on noin 100 kpl jauhomatoja. Pieni määrä toimii paremmin esimerkkinä, ja samalla näkee hieman miten paljon ne lisääntyvät. Mikäli tarvitset matoja ruoaksi lemmikillesi, kannattaa hankkia reilusti enemmän. Esim. 500 grammaa matoja, joka ei netistä tilattuna maksa paljoakaan.

Itse omistan huomattavan isoja määriä, mutta otan tätä testiä varten erilleen tämän pienen määrän, jotta saan tehtyä kuvasarjan ja blogin kasvatuksesta. Tässä vielä kuva testiin valituista yksilöistä. Isoja, lähes koteloitumassa olevia matoja, jotta projekti pääsee nopeasti käyntiin.

IMG_4553-normal.jpg