Tämä on yksi kiistellyimmistä aiheista kasvatuksen suhteen. Vaihtoehtoja on sen miljoona. Ja jälleen kerran, käytännössä mikä tahansa toimii. Madot voivat hyvin elää pelkissä kaurahiutaleissa, tai niille voi laittaa erilaisia sekoituksia. Mutta tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä.

 

Eräs kuuluisimmista ohjeista on ollut Harri Suomalaisen reseptit jauhomadoille, jotka julkaistiin Herpetomaniassa 5-6/1999.

Resepti 1: 250 g vehnäjauhoja, 250 g kaurahiutaleita, 100 g ohrahuitaleita, 350g vehnäleseitä

Resepti 2: 250 g vehnäjauhoja, 250 g kaurahiutaleita, 100 g soijajauhoja, 70 g maissijauhoja, 30 g olut- tai kuivahiivaa, 300g vehnäleseitä.

Tutkimuksen mukaan resepti 2 nopeutti jauhomatojen kasvamista huomattavasti.

Mikään pakko ei ole koota madoille tarkkaan mitattua seosta. Voit käyttää esimerkiksi pelkkiä kaurahiutaleita, tai neljänviljanhiutaleita, weetabix-muroja, vehnäleseitä, kauraleseitä... Pelkkiä jauhoja ei suositella käytettävän, sillä ne eivät ole riittävän ilmavia. Jos tahdot käyttää vehnäjauhoja, sekoita mukaan joitain leseitä tai hiutaleita. Madoille voi laittaa myös maitojauhetta, koiran tai kissan nappuloita jauhettuina, kalanruokahiutaleita, matelijoiden vitamiinihauheita... Ja melkein mitä tahansa mitä löydät kuivaruokakaapistasi.

Tulen myöhemmin testaamaan erilaisia pohjamateriaali vaihtoehtoja, mutta ensimmäisen testiryhmän pohjana tulee oleman hevosten vehnälesepellettejä. Siitä yksinkertaisesta syystä, että minulla sattuu olemaan niitä säkillinen.

Pohjamateriaalin lisäksi madoille tarjotaan tuoreravintoa kosteuden saamiseksi. Itse käytän porkkanoita, sillä ne säilyvät parhaiten. Myös peruna on hyvä vaihtoehto. Tuoreruokaa ei kannata laittaa liikaa, ja pilaantunut tuoreruoka tulee poistaa ja vaihtaa uuteen.

Mikäli tuoreruokaa ei ole tarjolla, madot alkavat helpommin syömään toisiaan.

IMG_4557-normal.jpg