Mistä tässä on kyse

Jostain syystä olen hurahtanut jauhomatoihin. Ne ovat pieniä, käteviä kasvattaa, ja sopivat monien matelijoiden ja muiden lemmikkien ruoaksi. Kanat rakastavat näitä, samoin vesikilpikonnat, lintuhämäkäkit ja skorpionit, leopardigekot, hamsterit...

Olen kasvattanut jauhomatoja yli 10 vuotta, ja kokeillut erilaisia tapoja. Nettiin jos eksyy googlettamaan jauhomatojen kasvatusta, niin ohjeita ja videoita on netti pullollaan. Ja ne kaikki eroavat toisistaan! Suositellut ruoat ovat erilaisia, astiat erilaisia, joskus madot pidetään samassa kuoriaisten kanssa, joskus erotellaan..

Noh, periaatteessa kaikki nuo ohjeet toimivat. Teetpä sitten niin tai näin, yleensä madot onnistuvat lisääntymään. Kyse ei siis oikeastaan ole edes parhaan tavan löytämisessä. Vaan itselle sopivimman tavan löytämisessä.

Tässä blogissa tulen kokeilemaan erilaisia tapoja, erilaisia ruokia, ja mitä nyt sitten keksinkään. Alku tulee olemaan vaatimaton, testierä jauhomatoja alkaa pienellä määrällä, ja pienessä tilassa. Tämä sen takia, että halukkaat voivat itsekin kokeilla samantyylistä kasvatusta.

Pyrin pitämään ohjeet yksinkertaisina, ja aina voi kysyä jos jokin asia jää epäselväksi.

 

Eli jauhomatojen elämänkiertohan on yksinkertainen.

1. munasta kuoriutuu jauhomato, hyvin pikkuruinen

2. jauhomato kasvaa, ja luo nahkaansa

3. jauhomato koteloituu

4. kotelosta kuoriutuu jauhopukki

5. jauhopukki munii

Elikkäs noin. Jauhomato ei siis itsessään pysty lisääntymään, vaan kuoriainen eli jauhopukki on välttämätön osa lisääntymiskiertoa.